TCMB'nin faiz kararı sonrası ekonomik öngörüler ve demokratik muhalefetin görevleri.

13 Eylül 2018...

Piyasanın gözünü diktiği TCMB PPK faiz oranı düzenlemesini açıkladı. Rekor denebilecek bir artışla 625 baz puanlık bir faiz artışı geldi. Peki böylesi bir faiz artışı ana hatlarıyla ne anlama geliyor? Bu durum kısa vadede (1 yıl içinde) cebimizi nasıl etkileyecek?

Öncelikle TCMB'nin eylül ayı başında yaptığı enflasyonla her türlü aracı kullanacak biçimde kararlı mücadele sinyali sonraı radikal bir müdahale geleceği bekleniyordu. Beklentilerin de üzerine çıkan böylesi bir müdahale dolar kurunu 6 TL'ye kadar geriletti.

Merkez Bankalarının enflasyon ile mücadele ederken kullandıkları temel mücadele metodu daraltıcı para politikasıdır. Bu politika ile faizler yükseltilerek piyasaya sürülen yerli para miktarı azaltılır. Azalan şeyin değeri artar. Böylece yerli paranın alım gücü artarak enflasyon frenlenmiş olur.

Ancak ekonomi politikası enflasyon ile kararlı bir mücadeleyi hedefliyorsa, daraltıcı para politikasına daraltıcı maliye politikasının da eşlik etmesi gerekir. Yani piyasadaki para miktarı azaltılırken TCMB kadar önemli bir diğer unsur da hazinenin gelir ve giderleridir. Eğer bütçe giderleri bütçe gelirlerinden fazla olursa yine piyasadaki para miktarı artacak ve TCMB'nin daraltıcı politikası işe yaramayacaktır.

O halde, bizi bekleyen ve hane halkını daha çok ilgilendiren bu politikanın takipçisi bütçe politikası olacak. Beklenen o ki, vergiler artacak, harcamalar kısılacak. Ancak hangi vergilerin artacağı, hangi harcamaların kısılacağı muhalefetin ilgi alanına girmek zorunda. Yoksullar üzerindeki vergilerin artacağı, yoksullara dönük progresif harcamaların kısılacağı öngörüsü üzerinden muhalefetin Türkiye'deki kimlikler üzerinden yaşanan kutuplaşmayı kıracak ve sınıf eksenli bir politikayı benimsemesi şarttır.

Kısa dönemde Türkiye'deki sinir uçlarına dokunmanın (Kürt sorunu, LGBT, AB ile ilişkiler, Muhafazakarlık vs..) muhalefet güçlerini yavaşlatacağını düşünüyorum. Önümüzdeki günler yoksullara, kapitalizmi teşhir etme dönemidir.

Hepimize kolay gelsin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Faiz Haram mıdır?

Derslerde devlet borçlanmasını anlatırken öyle zorlanıyorum ki... Söz illa dolanıyor ve faizin neden yükselip alçaldığına, faizin nedenlerin...